Castelul Peleş este construit pe domeniul regal de la Sinaia. Construcţia a început în luna august a anului 1873 şi a fost finanţată atât din conturile particulare ale principelui Carol, cât şi din fonduri publice. La sfârşitul secolului al XIX-lea, castelul Peleş se număra printre cele mai moderne reşedinţe regale europene, având electricitate, lift interior şi încălzire centrală. La Peleş s-a născut, în 1893, viitorul Carol al II-lea, primul moştenitor al tronului născut pe pământ românesc. Sub piatra de temelie a castelului sunt îngropate primele monede româneşti cu chipul regelui Carol I (monede interzise de suzeranitatea otomană).
Castelul a fost finalizat în 1914 şi are 160 de camere. În jurul castelului au mai fost construite edificii adiţionale precum castelul Pelişor (ca reşedinţă pentru Ferdinand şi Maria) sau Foişorul (iniţial cabana de vânătoare a regelui Carol). După abdicarea regelui Mihai, în 1948 castelul Peleş este confiscat de autorităţile comuniste, fiind declarat muzeu în 1953. Ulterior, în perioada 1975-1990, castelul va fi închis publicului. În perioada dictaturii lui Nicolae Ceauşescu, Castelul Peleş a fost desemnat drept spaţiu de protocol.
Castelul beneficiază de un patrimoniu artistic impresionant constând în colecţii de vitralii, mobilier şi arme ce conţin piese datând încă din secolul al XV-lea.
Familia regală a României nu locuieşte la Castelul Peleş. Atât Castelul Peleş, cât şi Castelul Pelişor funcţionează ca muzee şi nu au camere de închiriat.
Mai multe informaţii găsiţi pe www.peles.ro.